radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 3 min.)

osebna sluznostPredvsem v povezavi z novim nepremičninskim davkom, se vse več latnikov nepremičnin odloča za vpis osebne služnosti na svoji nepremičnini.

V naslednjem članku bomo pogledali, kaj osebna služnost je, kako jo vpisati v zemljiško knjigo, ter kakšen vpliv ima na odmero davka na nepremičnine.

 
Kaj je osebna služnost?
Osebna služnost je pravica imetnika, da uporablja tujo stvar (nepremičnino) ali izkorišča pravico in traja najdlje do svoje smrti.

Poznamo 3 vrste osebne služnosti. Užitek, raba in služnost stanovanja.

V času trajanja osebne služnosti, imetnika bremenijo vsi stroški nepremičnine, kot tudi stvarna bremena in javne dajatve.

Osebna služnost preneha ko poteče obdobje, za katero je bila sklenjena (denimo po poteku 5. let od vpisa v zemljiško knjigo), odpovedjo služnosti s strani imetnika služnosti ali z njegovo smrtjo.

 
Kako ustanoviti osebno služnost?
Lastnik nepremičnine in pridobitelj osebne služnosti morata skleniti pogodbo o ustanovitvi osebne služnosti.

To pogodbo lahko izdelate tudi preko e-obrazca: Pogodba o ustanovitvi osebne služnosti stanovanja (pogodba o osebni služnosti) .

V primeru, da gre za sklenitev pogodbe med zakoncema (ko en zakonec podeljuje osebno služnost drugemu zakoncu), mora pogodbo sestaviti notar, v obliki notarskega zapisa.

Overitev in vpis osebne služnosti v zemljiško knjigo
Pogodbo o ustanovitvi osebne služnosti morate overiti pri notarju (seznam notarjev).

Vpis osebne služnosti lahko podate pri notarju, ki bo overil podpise na pogodbi, ali po elektronki poti, za kar pa potrebujete digitalni podpis in varen elektronski predal.

Več lahko preberete v članku: Kako poteka vpis v zemljiško knjigo?

Vpliv osebne služnosti na davek na nepremičnine
Najprej je potrebno opozoriti, da sama osebna služnost še ne pomeni nujno, da bo davčna stopnja, pri odmeri davka na nepremičnino nižja.

Osebna služnost, ki je podeljena na celotni nepremičnini namreč pomeni le, da zavezanec za plačilo davka ni več lastnik nepremičnine, ampak imetnik služnosti.

Če ima imetnik osebne služnosti, na naslovu nepremičnine, prijavljen stalni naslov, se ta nepremičnina obravnava kot rezidenčna (z nižjo davčno stopnjo). Če imetnik služnosti, na nepremičnini nima stalnega prebivališča, pa je tudi ta obdavčen po višji stopnji.

Da je zavezanec za plačilo davka na nepremičnine imetnik služnosti, mora biti služnost podeljena za celotno nepremičnino.

Primer 1:
Oče in mati (vsak od njiju je lastnik stanovanja do 1/2), podelita služnost stanovanja sinu, ki ima stalni naslov prijavljen na tem stanovanju. V tem primeru bo zavezanec za plačilo davka na nepremičnine sin, po nižji davčni stopnji.

Primer 2:
Brat (ki je lastnik stanovanja do 1/2), podeli služnost stanovanja drugemu bratu (ki je prav tako lastnik stanovanja do 1/2). Ker lahko brat podeli služnost le za svojo 1/2 stanovanja, drugi brat ne more imeti služnosti stanovanja v celoti (ne more vpisati služnosti za svojo polovico). Tako je tudi v tem primeru obdavčitev ista, kot če služnost ne bi bila vpisana.

Več lahko preberete v članku: Davek na nepremičnine - Kakšna bo obdavčitev Vaših nepremičnin?

Da bi imela osebna služnost vpliv za izračun davka na nepremičnine za 2014, morate osebno služnost vpisati v zemljiško knjigo do 1.4.2014.

Vir: Kako vpisati osebno služnost na nepremičnini?

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran