radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 4 min.)

piskotki obvestilaMarsikaterega uporabnika interneta je presenetilo, da se na skoraj vsaki strani prikazujejo obvestila o "nekih piškotkih". Zakaj in kaj to sploh pomeni?

Pravzaprav ni to nič posebnega. Gre za določilo, ki ga predpisuje Zakon o elektronskih komunikacijah (157. člen ZEKom-1).

Po tem zakonu morajo spletne strani, ki uporabljajo piškotke (torej velika večina) o tem obvestiti obiskovalca, ter v večini primerov za njihovo uporabo dobiti tudi soglasje obiskovalca.

V naslednjem članku bomo pogledali kaj sploh so spletni piškotki in kaj Vaše strinjanje s piškotki sploh pomeni.

Kaj sploh je spletni piškotek?
Piškotek je majhna datoteka, ki jo spletna stran naloži na Vaš računalnik, mobilnik oz napravo katero uporabljate za obisk spletne strani. Spletni piškotki so z nami že skoraj 20 let in uporablja jih večina spletnih strani.

Uporabljajo se za mnogo namenov, kot denimo beleženje statistike obiska spletne strani, omogočajo lažjo in hitrejšo uporabo strani, uporabo raznih orodij kot so denimo spletni klepeti, komentarji, deljenje vsebin preko spletnih omrežij, itd.

Pravzaprav ste piškotke uporabljali že ves čas, edina razlika je, da ste sedaj o tem obveščeni.

Zakaj ta obvestila o piškotkih?
Zakon ZEKom-1 v svojem 157. členu predpisuje:

157. člen
(piškotki)

(1) Shranjevanje podatkov ali pridobivanje dostopa do podatkov, shranjenih v terminalski opremi naročnika ali uporabnika, je dovoljeno samo pod pogojem, da je naročnik ali uporabnik v to privolil potem, ko je bil predhodno jasno in izčrpno obveščen o upravljavcu in namenih obdelave teh podatkov v skladu z zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov.
(2) Ne glede na določbe prejšnjega odstavka je dovoljeno tehnično shranjevanje podatkov ali dostop do njih izključno zaradi prenosa sporočila po elektronskem komunikacijskem omrežju, ali če je to nujno potrebno za zagotovitev storitve informacijske družbe, ki jo naročnik ali uporabnik izrecno zahtevata.
(3) Če je tehnično izvedljivo in učinkovito ter v skladu z zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov, se šteje, da uporabnik lahko izrazi svojo privolitev iz prvega odstavka tega člena tudi z uporabo ustreznih nastavitev v brskalniku ali drugih aplikacijah. Privolitev uporabnika ali naročnika pomeni osebno privolitev v skladu z zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov.
(4) Kadar gre za kršitev pravil o obveščanju in privolitvi posameznika iz prvega odstavka tega člena ter hkrati za kršitev zakona, ki ureja varstvo osebnih podatkov, se uporabljajo določbe tega zakona.
(5) Inšpekcijski nadzor nad izvajanjem določb tega člena opravlja informacijski pooblaščenec.

Kaj to pomeni v praksi? Glede na smernice, ki jih je izdal informacijski pooblaščenec, so tako dovoljene le redke izjeme. Za ostale piškotke pa potrebujemo spletne strani dovoljenje uporabnika. Pred tem je potrebno dati obiskovalcu možnost, da točno vidi, kateri piškotki se uporabljajo in kaj počnejo. Šele nato se lahko piškotki naložijo na Vašo napravo.

Poleg tega pa mora imeti uporabnik možnost, da si kadarkoli premisli in piškotkov ne uporablja več.

Na tem mestu je potrebno opozoriti še na razliko med izrecno in domnevno privolitvijo obiskovalca.

Za piškotke, ki ne spadajo med izjeme je potrebno izrecno dovoljenje obiskovalca. Tako za večino piškotkov ni dovolj, da Vam spletna stran naloži piškotke, Vas o tem obvesti in domneva, da se, ker nadaljujete s spletnim obiskom, s piškotki strinjate.

Kako so piškotki urejeni na naši spletni strani?
Verjetno ste opazili obvestilo, ki Vas je pričakalo na zgornjem delu strani. To obvestilo se Vam prikaže, če ste obiskali našo spletno stran in še niste dali soglasja za uporabo nenujnih piškotkov.

V kratkem pa naj povemo, da piškotke uporabljamo dobronamerno in predvsem za lažjo in bolj prijazno uporabo našega portala.

Tako piškotki med drugim omogočajo glasovanje na naši spletni, ter še mnogo drugih. Vse te funkcije so onemogočene, dokler ne dobimo Vašega soglasja za uporabo nenujnih piškotkov.

Naj poudarimo še nekaj. Če ste svoje soglasje že dali in si vmes premislite, preprosto kliknite v levem kotu spodaj in spremenite vašo nastavitev.

V kolikor pa vaša spletna stran še ne vsebuje omenjenega obvestila, vam to lahko hitro in kvalitetno uredimo tudi v našem podjetju, zato nikar ne oklevajte! Jutri bo mogoče že prepozno, saj so kazni precej visoke! Omenjeno obvestilo morajo imeti vse spletne strani (ne samo podjetja).

Vir: Zakaj se na skoraj vsaki strani prikaže obvestilo o piškotkih?

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran