radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 3 min.)

odvzem vozniskega izpitaV primeru hujšega prekrška, lahko voznik za posledico utrpi odvzem vozniškega dovoljenja (izpita).

Vendar pa zakon dovoljuje, da voznik, tudi v takšnem primeru, odvzem vozniškega dovoljenja prepreči.

V naslednjem članku bomo pogledali, kaj lahko storite v primeru, da Vam je bilo vozniško dovoljenje začasno odvzeto, oz. kako lahko odvzem vozniškega dovoljenja preprečite.

Odvzem vozniškega dovoljenja
Vozniško dovoljenje, torej vozniški izpit se vozniku odvzame, kadar v dveh letih s storitvijo enega ali več prekrškov doseže, oz. preseže 18 kazenskih točk.

Za voznika začetnika ta meja znaša 7 kazenskih točk.

V pimeru, ko voznik stori takšen prekršek, da bo izgubil vozniško dovoljenje, prekrškovni organ predlaga sodišču začasen odvzem vozniška dovoljenja.

Če policist to ugotovi na kraju samem, vozniku takoj prepove nadaljnjo vožnjo in mu tudi odvzame vozniško dovoljenje.

Če se prekršek ugotovi s tehničnim sredstvom ali na drug način in voznik s kršitvijo ni seznanjen na kraju kršitve, o začasnem odvzemu vozniškega dovoljenja odloči sodišče s sklepom.

Sklep o začasnem odvzemu vozniškega dovoljenja
Sodišče mora o začasnem odvzemu vozniškega dovoljenja odločiti v 8 dneh od prejema zadeve.

Zoper sklep o odvzemu vozniškega dovoljenja lahko voznik v treh dneh od prejema sklepa vloži ugovor. Vendar je potrebno opozoriti, da ugovor ne zadrži izvršitve sklepa, torej začasnega odvzema vozniškega dovoljenja.

Vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja
Voznik lahko v primeru začasnega odvzema, na sodišču vloži predlog, s katerim predlaga, da se mu začasno odvzeto vozniško dovoljenje vrne, dokler o zadevi ni odločeno.

V tem primeru mora voznik predlogu priloženo zdravniško spričevalo o opravljenem kontrolnem zdravstvenem pregledu po zakonu o voznikih, sicer se predlog zavrže.

Ta zdravniški pregled je možno opraviti v večini zdarvstvenih domov, kjer ponujajo tovrstne preglede, celoten seznam izvajalcev, pa Vam je na voljo tu: Seznam pooblaščenih izvajalcev kontrolnih zdravstvenih pregledov voznikov.

Za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja morate podati predlog za vrnitev, ki bo vrnitev opravičeval na podlagi zakonskih kriterijev.

Takšen predlog lahko izdelate preko e-obrazca: Predlog za vrnitev začasno odvzetega voziškega dovoljenja.

Odlog odvzema vozniškega dovoljenja
Če sodišče izda sklep o prenehanju vozniškega dovoljenja, lahko voznik na sodišču vloži predlog, s katerim sodišču predlaga, da se odvzem vozniškega dovoljenja odloži.

Predlog mora vložiti v 15 dneh od pravnomočnosti oz. od dneva vročitve pravnomočnega sklepa o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja.

Tudi predlog za odlog izvršitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja mora za uspešno odobritev vsebovati določene kriterije, na podlagi katerih sodišče lahko oceni utemeljenost ne-odvzema vozniške.

Takšen predlog lahko izdelate preko e-obrazca: Predlog za odlog izvršitve prenehanja veljavnosi vozniškega dovoljenja.

Voznik v primeru odloga v času preizkusne dobe, ki jo določi sodišče (od 6 do 24 mesecev), ne sme storiti hujšega prekrška in mora izpolniti obveznosti, ki jih določi sodišče na podlagi zakona o voznikih (udeležba v programu dodatnega usposabljanja za varno vožnjo ali udeležba v ustreznem rehabilitacijskem programu).

Tudi v tem primeru je potrebno priložiti zdravniško spričevalo o opravljenem kontrolnem zdravstvenem pregledu (če ni bilo priloženo že v postopku za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja).

Če sodišče ugotovi, da storilec v preizkusni dobi ni storil hujšega prekrška in da je izpolnil določene obveznosti, s sklepom odloči, da se vozniško dovoljenje vozniku ne odvzame.


Vir: Kaj lahko storite, ko Vam grozi odvzem vozniškega dovoljenja (izpita)

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran