radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 3 min.)

prekrsek moznostiHitro se zgodi. Trenutek nepazljivosti, nepozornosti ali pa zavestno kršenje predpisov in doleti nas kazen.

Toda kakšne so naše možnosti? Kaj lahko storimo? Je možno ugovarjati? Je možno odplačilo kazni na obroke? Kaj če bi nas plačilo kazni socialno ogrozilo?

V naslednjem članku bomo preverili kako ugovarjamo zoper kazen za storjeni prekršek, kdaj lahko kazen odplačamo po obrokih, kaj storiti, če nismo mi storili prekrška in kaj storiti, če smo socialno ogroženi...
 
Kazen sem prejel neupravičeno
Običajno je najbolje, da kazen poravnamo takoj. Torej v 8 oz. 16 dneh. Tako bomo namreč plačali le polovično kazen.

Če pa smo kazen prejeli neupravičeno, lahko vložimo zahtevo za sodno varstvo oz. ugovor. Postopek kako to storite se razlikuje glede na to, ali Vam prekrškovni organ izda plačilni nalog oz. odločbo.

Več o tem si lahko preberete v članku: Kako ugovarjati zoper odločbo oz. plačilni nalog prekrškovnega organa?

Vedeti pa morate, da v primeru, da je zahteva oz. ugovor zavrnjen izgubite možnost plačila polovične kazni.

Kaj če je prekršek storil nekdo drug?
Pogosta situacija je tudi, ko denimo naš avtomobil vozi druga oseba in takrat stori prekršek, za katerega kot lastnik prejmemo mi.

V tem primeru je potrebno podati zahtevo za sodno varstvo oz. ugovor, v katerem je potrebno izjaviti, da niste vozili vozila in da ga je uporabljala druga oseba. Predložiti morate tudi močne dokaze, da vozila takrat niste uporabljali, kot denimo izjava delodajalca, da ste bili takrat na delovnem mestu, posnetke nadzornih kamer, fotografije, dokaze Vašega dela, ipd.

Čeprav ni nujen, pa je močan dokaz tudi navedba in pričanje osebe, ki je prekršek dejansko storila. Tu je potrebno omeniti, da sama navedba voznika z Vaše strani še ne pomeni, da bo ugovoru ugodeno, če ne boste priložili tudi zgoraj omenjenih dokazov, da vozila dejansko niste vozili vi.

Če organ ugotovi (oz. mu to sporočite), kdo je dejansko storil prekršek, dobi kazen ta oseba, ki ima prav tako možnost ugovora oz. polovično plačilo kazni.

Je možno plačati polovičko in se potem pritožiti?
Možno, vendar ni smiselno. V primeru da pritožbo zavrnejo, morate namreč plačati še drugo neplačano polovico kazni.

Lahko odplačam kazen na obroke?
Lahko, če je višina kazni vsaj 120,00€. Vendar pa boste v tem primeru odplačali celotno kazen in ne polovičke.

V pisni obliki morate do izteka roka za plačilo globe prekrškovnemu organu predlagati obročno plačilo globe. V primeru, da obročno odplačilo odobrijo, sodišče izda sklep, v katerem je določeno število mesečnih obrokov (največ 12) in način odplačila. Če zamudite s plačilom posameznega obroka, z dnem zamude zapadejo v plačilo še vsi do takrat neplačani obroki.

e-obrazec: Predlog za obročno plačilo globe

Kaj če si ne morem privoščiti plačila kazni?
Če bi plačilo kazni socialno ogrozilo Vas (in vaše družinske člane), lahko predlagate, da se plačilo globe nadomesti z opravo določene naloge v splošno korist ali korist samoupravne lokalne skupnosti.

Vir: Dobil sem kazen za prekršek. Kaj lahko storim?

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran