radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 3 min.)

cepljenje odskodninaČe ob cepljenju zoper COVID-19 utrpimo neželene posledice, smo po novem upravičeni do izplačila odškodnine.

V nadaljevanju bomo preverili kdo je upravičen do odškodnine zaradi cepljenja zoper COVID-19, kdo jo izplača in kakšna je višina odškodnine.

Kdo prejme odškodnino za posledice cepljenja v 2021?
Upravičenec do denarne odškodnine zaradi cepljenja proti COVID-19 je:

  • oseba, ki je bila v Republiki Sloveniji cepljena proti COVID-19, ali ki je bila v Republiki Sloveniji zdravljena z zdravilom za zdravljenje COVID-19, ki ima začasno dovoljenje za promet in ji je nastala škoda na zdravju, ki se kaže v resnem in trajnem zmanjšanju življenjskih funkcij v skladu s predpisom, ki ureja odškodninsko odgovornost za škodo, ki nastane osebi zaradi obveznega cepljenja;
  • v primeru smrti osebe, ki je bila v Republiki Sloveniji cepljena proti COVID-19, ali ki je bila v Republiki Sloveniji zdravljena z zdravilom za zdravljenje COVID-19, ki ima začasno dovoljenje za promet, njen zakonec oziroma partner, s katerim je ta oseba živela v zunajzakonski skupnosti, in starši pod pogojem, da je bila umrla oseba otrok do 18. leta starosti ali otrok nad 18. letom starosti, če so ga bili starši dolžni preživljati ali je z njimi živel v trajnejši življenjski skupnosti;
  • v primeru smrti osebe, ki je bila v Republiki Sloveniji cepljena proti COVID-19, ali ki je bila v Republiki Sloveniji zdravljena z zdravilom za zdravljenje COVID-19, ki ima začasno dovoljenje za promet, njeni otroci do 18. leta starosti ali otroci nad 18. letom starosti, ki jih je bila ta oseba dolžna preživljati ali so z njo živeli v trajnejši življenjski skupnosti.

Kaj se šteje kot škoda zaradi cepljenja?
Prizna se škoda na zdravju, ki se kaže v resnem in trajnem zmanjšanju življenjskih funkcij. Kot takšna škoda se ne šteje škoda, ki je posledica strokovne nepravilnosti pri opravljanju cepljenja ali ki je posledica neustrezne kakovosti cepiva v skladu s predpisom, ki ureja zdravila. Kadar je škoda na zdravju ali smrt osebe, ki se je cepila, nastala kot posledica nepravilnega ravnanja strokovnih oseb pri cepljenju ali neustrezne kakovosti cepiva, se za odškodninsko odgovornost oziroma odgovornosti proizvajalca cepiva uporabljajo predpisi civilnega prava.

Kam se vloži vlogo za povračilo škode zaradi cepljenja?
Postopek za pridobitev pravice do odškodnine se začne z vlogo, ki se vloži pri ministrstvu, pristojnem za zdravje.

Vloga se lahko vloži najpozneje v šestih letih od dneva cepljenja osebe, kolikor je bila cepljena na ozemlju Republike Slovenije.

e-obrazec: Vloga za povračilo škode zaradi obveznega cepljenja

Ministrstvo, pristojno za zdravje, zaradi odločanja o vlogi lahko samo pridobi ali preveri podatke iz zdravstvene dokumentacije osebe, ki je bila cepljena. Podatki v vlogi so zaupni.

O pravici do odškodnine odloči minister, pristojen za zdravje, na podlagi invalidske komisije.

Kakšna je višina Odškodnine za posledice cepljenja v 2021?
O načinu in postopku za uveljavljanje pravice do odškodnine in višini odškodnine za upravičence iz se uporablja predpis, ki ureja odškodninsko odgovornost za škodo, ki nastane osebi zaradi obveznega, torej ZNB.

Odškodnina zaradi cepljenja zoper CODVID-19 tako znaša:

  • oseba, ki ji je bila povzročena škoda: 60.000 €
  • zakoncu oziroma partnerju, s katerim je oseba živela v zunajzakonski skupnosti: 10.000 €
  • otrok osebe: 20.000 €

Preden lahko oškodovanec uveljavlja odškodnino, mora NIJZ ali JAZMP ovrednoti škodo na zdravju ali smrt kot resen neželeni učinek cepiva.

Rok za izplačilo odškodnine
Denarna odškodnina se upravičencu izplača v enkratnem znesku v 30 dneh po pravnomočnosti odločbe. Odškodnina je oproščena plačila dohodnine.

 

Vir: Kako do odškodnine zaradi posledic cepljenja?

QR Code


Izdelava in prenova spletnih strani


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran