radio tomi predvajalnik

(Čas branja: 2 - 3 min.)

prijava v stecajno masoKo se dolžnik, ki ima do nas neporavnane obveznosti znajde v stečaju, moramo te terjatve prijaviti v stečajno maso, v roku 3. mesecev od oklica o začetku stečajnega postopka. V nasprotnem primeru naše terjatve propadejo in niso nikoli poplačane.

Pri tem je potrebo omeniti, da je prijava terjatev priporočljiva tudi zaradi dejstva, da za prijavo terjatev v stečaju ni več potrebno plačati sodne takse in zato z samo prijavo v večini primerov praktično nimamo stroškov.

V članku se bomo pogledali, kako poiskati podatke, ki jih potrebujemo za oddajo prijave terjatev, kako izpolniti samo prijavo terjatev, ter kako spremljati kaj se dogaja v samem stečajnem postopku.

Kako vem, da je dolžnik v stečaju?
Dolžnika za katerega sumimo, da je zoper njega stekel stečajni postopek, lahko to preverimo na spletnih straneh AJPES-a.

Kako to storite, si lahko preberete v članku: Je moj dolžnik v stečaju? Kako preveriti in kako prijaviti svojo terjatev v stečajno maso?.

Dolžnik je v stečaju. Kaj sedaj?
V primeru, da je dolžnik v stečaju, morate svoje terjatve prijaviti v stečajno maso. Če tega ne storite v 3. mesecih od začetka oklica, Vaša terjatev propade.

Kako prijavim terjatve v stečajno maso?
Svoje terjatve v stečajno maso prijavite tako, da na sodišče, ki vodi stečajni postopek, skupaj z dokazi (računi, izračun obresti, ipd.), pošljete dokument, v katerem navedete svoje terjatve, ki jih imate do dolžnika.

Dokument za prijavo terjatev, boste zelo enostavno izdelali s pomočjo e-obrazca: Prijava terjatev v stečajnem postopku.

Kje dobim podatke, ki jih potrebujem za prijavo terjatev v stečaju?
Za prijavo terjatev v stečajno maso, boste potrebovali podatke o samem stečajnem postopku, kot denimo:

  • sodišče, ki vodi postopek,
  • opravilna številka postopka,
  • ime in priimek stečajnega upravitelja,...

Te podatke boste našli v oklicu, ki je objavljen na spletnih straneh AJPES-a.

Kje najdem oklic o začetku stečajnega postopka?
Oklic o začetku stečajnega postopka Vašega dolžnika, boste našli na spletnem naslovu: www.ajpes.si.

Kako do oklica o začetku stečaja - postopek

1. Na vstopni strani, v iskalno polje vpišete ime dolžnika oz. njegovo matično številko:

prijava v stecajno maso 1

2. Med rezultati iskanja zraven imena dolžnika, kliknete na število zadetkov pod "e-objave":

prijava v stecajno maso 2

3. Pod rubriko "Postopki zaradi insolventnosti", kliknete na število zadetkov v objavah sklepov in pisanj izdanih v postopkih zaradi insolventnosti:

prijava v stecajno maso 3

4. Odpre se Vam seznam objav v stečajnem postopku dolžnika. V stolpcu "tip procesnega dejanja", poiščite in kliknite na: "oklic o začetku postopka":

prijava v stecajno maso 4

5. Prikažejo se Vam podatki o stečajnem postopku. Za ogled oklica (v pdf-ju), kliknite na: "Vsebina procesnega dejanja":

prijava v stecajno maso 5

Kako spremljam potek stečajnega postopka?
Cel postopek stečaja lahko spremljate na spletnih straneh AJPES-a. Poleg oklica, bo sodišče namreč objavljalo tudi ostala procesna dejanja. Tako bo sodišče tudi sproti dopolnjevalo seznam procesnih dejanj v postopku.

Posamezno procesno dejanje si lahko ogledate po enakem postopku, kot sam oklic o začetku stečajnega postopka.

Vir: Kako poiskati podatke, ki jih potrebujemo za prijavo terjatev, kako izpolniti prijavo, ter kako spremljati stečajni postopek?

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran