radio tomi predvajalnik

stecaj odgovoriGlede na trenutne gospodarske razmere, bo naslednji članek prihranil marsikatero uro, ki bi jo morali porabiti za iskanje in brskanje po internetu.

Članek namreč odgovarja na najpogosteje zastavljena vprašanja upnikov, katerih dolžnik se je znašel v stečaju (kako prijaviti svoje terjatve, kakšen je rok za prijavo, koliko znaša sodna taksa,...).

Kako vem, da je podjetje, ki mi dolguje v stečaju?
V večini primerov o tem, da se je zoper Vašega dolžnika začel stečajni postopek ne boste obveščeni. To pomeni, da je na Vas, da preverite (sploh če je dolg velik), ali se ni bil zoper Vašega dolžnika začet stečajni postopek.

Ali je Vaš dolžnik v stečaju, preverite na spletni strani AJPES-a. Pri tem Vam bo v pomoč tudi članek: Je moj dolžnik v stečaju? Kako preveriti in kako prijaviti svojo terjatev v stečajno maso?

Kaj storim, če izvem, da je moj dolžnik v stečaju?
V primeru, da je dolžnik, do katerega imate odprte terjatve v stečaju, morate te terjatve prijaviti sodišču, ki vodi postopek. Če terjatev ne prijavite, le-te propadejo in niso nikoli poplačane.

Kaj če zamudim 3-mesečni rok za prijavo terjatev?
Prijave terjatev v stečajno maso, so možne samo v 3-mesečnem roku od objave oklica o začetku stečajnega postopka na spletni strani AJPES-a. Če ta rok zamudite in terjatev ne prijavite v obdobju treh mesecev od oklica, Vaša terjatev prav tako propade in ni nikoli poplačana.

Kako prijavim svoje terjatve v stečajno maso?
Svoje terjatve prijavite tako, da na okrožno sodišče, ki vodi stečajni postopek pošljete dokument, v katerem so Vaši podatki, ter navedene in opisane Vaše terjatve - Prijava terjatev v stečajnem postopku. Ta dokument lahko izdelate tudi preko posebnega e-obrazca: Prijava terjatev v stečajnem postopku.

Koliko znaša sodna taksa za prijavo terjatev v stečajno maso?
Z novelo Zakona o sodnih taksah (ZST-1), ki je začela veljati s 1.1.2011, so bile sodne takse za prijavo terjatev v insolventnih postopkih ukinjene. Plačilo takse pri prijavi terjatev v stečajno maso, od tega datuma dalje tako ni več potrebno.

Kakšen je rok za prijavo terjatev v stečajno maso?
Rok za prijavo terjatev v stečajnem postopku je 3 mesece od objave o začetku stečajnega postopka na spletni strani AJPES-a. Rok za prijavo terjatev je naveden tudi na oklicu o začetku stečajnega postopka, ki ga prav tako najdete na spletni strani AJPES-a.

Kje dobim podatke za izpolnitev prijave terjatev v stečajno maso?
Podatke, ki jih potrebujete da prijavite svoje terjatve (sodišče, ki vodi zadevo, opravilno številko, datum izdaje sklepa,...), prav tako najdete na spletni strani AJPES-a.

Kako to storite, lahko preberete v članku: Je moj dolžnik v stečaju? Kako preveriti in kako prijaviti svojo terjatev v stečajno maso?

Podjetje, ki je v stečaju, je še vedno vpisan kot lastnik stanovanja v zemljiški knjigi. Kaj sedaj?
Če zasledite, da je podjetje od katerega ste kupili stanovanje oz. kakšno drugo nepremičnino (pogosto so to gradbena podjetja), zašlo v stečaj, je najprej priporočljivo preveriti, če ni to podjetje slučajno še vedno vpisano v zemljiški knjigi kot lastnik. To preverite na zemljiškoknjižnem izpisku.

Kje in kako dobite zemljiškoknjižni izpisek, lahko preberete v članku: Kje dobiti izpisek iz zemljiške knjige (zemljiškoknjižni izpisek)?

Če je v zemljiškoknjižnem izpisku navedeno, da je podjetje še vedno lastnik Vaše nepremičnine, je zelo priporočljivo, da na sodišče, ki vodi stečajni postopek, pošljete prijavo izločitvenih pravic v stečajnem postopku, skupaj z vsemi dokazi (darilna, prodajna pogodba,...), s katerimi sodišču dokazujete, da ste dejansko vi lastnik nepremičnine.

Dokument za prijavo izločitvenih pravic lahko izdelate tudi s pomočjo e-obrazca: Prijava izločitvenih pravic v stečajnem postopku.

Če tega ne storite, je povsem možno, da se bo Vaša nepremičnina znašla v stečajni masi tega podjetja.

Dolžnik je bil predhodno v prisilni poravnavi. Svoje terjatve sem že prijavil v postopku prisilne poravnave. Jih moram tudi v stečaju?
Ne. Če ste terjatve že prijavili v postopku prisilne poravnave, ki ni uspela in se je začel stečajni postopek, Vam sedaj terjatev ni potrebno znova prijavljati. Morate pa terjatve prijaviti, če ji niste prijavili v prisilni poravnavi. Seveda če ne želite, da Vam propadejo.

Kaj če prijavim terjatve, a je stečajne mase premalo, da bi bil moj dolg poplačan?
V primeru, da svoje terjatve prijavite v stečajno maso, a iz nje niste nikoli poplačani, se Vam te terjatve (oz. del terjatev, ki ne dobite poplačane), štejejo kot davčno priznan odhodek (21. člen, 6. odstavek Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb). Vendar pa se Vam neplačane terjatve štejejo kot odhodek le če terjatve prijavite v stečajno maso.

Vir: Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja upnikov v zvezi s stečajem

QR Code

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Spletna stran uporablja piškotke.

Piškotki (ang. cookies) uporabljamo, da bi vam lahko omogočili kar najboljšo uporabniško izkušnjo, prikaz navigacije in podobno. Prav tako uporabljamo Google Analytics, keterega uporabljajo skoraj vse spletne strani.

Piškotke iz te strani lahko v nastavitvah vašega spletnega brskalnika zbrišete, ali pa jih blokirate.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani se strinjate, da se lahko omenjeni piškotki shranijo na vaši napravi/računalniku.

Vredu Zbriši piškotke Zapusti stran